Recent News

Sunday, 26 June 2011

Petua & Pantang Larang Ketika Memancing

Anda Tidak Digalakkan Unutk Mengamalkan Atau Mempercayai Sepenuhnya Petua & Pantang Larang Ini, Ada Yang Berguna Dan Ada Juga Yang Tidak Berguna, Cukup Untuk Sekadar Perkongsian Dan Renungan Kita Sahaja.

Mengekalkan Kesegaran Ikan
Untuk Mengelakan Ikan Daripada Busuk Jika Kita Tidak Mempunyai Kelengkepan, Ikan Itu Perlu Disiang Dan Dibuang Segala Isi Perut, Tahi, Dan Sisiknya. Tapi Ingat Ikan Berkenaan Tidak Boleh Dibasuh Dengan Air. Selepas Disiang, Biarkan Ikan Berkenaan Berdarah Lalu Dibalut Dengan Kertas Surat Kabar Seekor Demi Seekor (Usah Dicampur 2-3 Ekor Sebungkus). Selepas Itu Letakkan Bungkusan Itu Pada Tempat Yang Teduh. Ikan Berkenaan Akan Tetap Segar Walaupun Dibungkus Selama 24 Jam.

Daun Sireh @ Tembakau Rokok
Kita Sering Mendengar Pemancing Akan Menghadapi Masaalah Menaikkan Ikan Pari Bila Ia Melekap Di Pasir. Caranya Mudah Gunakan Daun Sireh Atau Tembakau Rokok (Dibasahkan) Lalu Digosok Pada Tali Pancing Hingga Berbunyi. Ikan Pari Akan Rasa Ngilu Dan Serta Merta Melepaskan Lekapannya Pada Pasir.

Telur Rebus & Pulut Kuning
Jangan Membawa Sebarang Makanan Berdarah Seperti Daging Atau Ayam Semasa Memancing. Begitu Juga Jangan Sesekali Membawa Bekalan Telur Rebus Dan Pulut Kuning. 'Laut Tempatnya Keras, Kedua-dua Makanan Itu Ada Kaitan Dengan Amalan Membuang Ancak’.

Kunyit & Tepung
Jika Memancing Di Sungai Dipercayai Ada Buaya, Jangan Gunakan Umpan Tepung Yang Digaul Dengan Kunyit. Buaya Tidak Suka Bau Kunyit Dan Ia Boleh ‘Mengamuk’ Dan Ini Boleh Mendatangkan Bahaya Kepada Pemancing.

Tersesat Di Dalam Hutan
Jika Kita Tersesat Di Dalam Hutan Semasa Memancing Dan Tidak Menjumpai Jalan Pulang, Cubalah Petua Ini, Telanjang Dan Buang Air Kecil, Selepas Itu Ambil Tanah Di Antara Tapak Kaki Anda Dengan Tempat Membuang Air Kecil Tadi Dan Bawalah Sepanjang Jalan. Insya-allah Jalan Pulang Akan Ditemui.

Berkat Dapat Izin Sebelum Memancing
Pastikan Setiap Kali Keluar Rumah Untuk Memancing Mestilah Memberitahu Isteri Atau Keluarga. Pastikan Semua Tanggungjawab Dan Urusan Telah Dibereskan Sebelum Pergi. Jangan Meninggalkan Masaalah Di Rumah, Termasuk Dengan Anak-anak. Bila Ini Dibereskan Hati Pun Tenang Semasa Memancing Dan Mungkin Berkat Doa Mereka Anda Mendapat Hasil Yang Baik..Insyaallah.

Menjaga Umpan Perumpun
Perumpun Yang Dibeli Untuk Memancing Biasanya Mudah Mati Dan Busuk Jika Anda Tidak Cepat Mengasingkannya. Petua Menjaga Kesegarannya Ialah Jika Memotong Perumpun Yang Panjang, Pastikan Ia Mula Dipotong Dari Bahagian Ekor. Jika Ia Dipotong Dari Bahagian Kepala, Perumpun Mudah Mati Dan Busuk. Penggunaan Surat Kabar Atau Kertas Yang Kering Juga Dapat Membantu Kesegarannya Dengan Menukar Kertas Takungan Umpan Ini Setiap 2 Jam Sekali. Elakkan Dari Terkena Air Hujan Atau Terdedah Dari Terik Panas Matahari. Sebaiknya Letakkan Kain Atau Kertas Yang Lembab Bagi Menutup Perumpun.

Mencari Perumpun Pasir @ Laut
Caranya Mudah, Beli Sebiji Nenas Yang Masak Ranum, Dan Anda Cuma Perlu Memerah Airnya Di Pasir Yang Anda Yakini Adanya Perumpun. Mungkin Kerana Masam Air Nenas Ini Perumpun Dengan Sendiri Akan Muncul, Jadi Anda Hanya Perlu Menariknya Keluar.

Kasut @ Selipar
Apabila Memancing Di Dalam Bot Atau Sampan, Jangan Pakai Selipar Atau Kasut. Macamlah Kita Nak MAsuk Rumah Orang, Kenalah Buka Kasut Atau Selipar. Ia Semacam Tanda Hormat Dan Adab. Nanti Ada Yang Kata Bahaya Takut Tercucuk Duri Di Dalam Sampan Tapi ini Sepatutnya Tidak Berlaku Jika Kita Mengutamakan Kebersihan Dan Keselesaan Ketika Memancing. Ada Juga Beranggapan Benda-benda Di Bawah (Dalam Air) Tidak Suka Kepala Mereka Dipijak Dengan Selipar Atau Kasut Yang Kotor.

Daun Ketapang
Jika Anda Gemar Membela Ikan Di Dalam Akuarium Dan Didapati Ikan Peliharaan Anda Tidak Sihat, Seperti Luka Atau Sisik Reput, Cuba Masukkan Sehelai Daun Ketapang, Sesungguhnya Ia Adalah Sumber Perubatan Kepada Ikan.

Langkah Batang Pancing
Petua Ini Menjadi Ikutan Ramai Pemancing Hingga Ke Hari Ini. Pantang Larang Agar Batang Pancing Tidak Dilangkah Adakalanya Menjadi Satu Medan Pertengkaran Sesama Rakan Pancing. Apa Yang Sering Dikatakan Batang Pancing Akan 'Suwei" Apabila Kena Langkah Dan Hasil Tangkapan Akan Meleset.

Mulut
Pantang Larang Paling Utama Dalam Aktiviti Memancing, Mulut Jangan Cakap Besar, Takbur, Celupar Dan Suka Menyumpah. Jangan Suka Menegur Sesuatu Yang Tidak Pasti Seperti. Bau Wangi Dan Sebagainya. Mulut Jangan Terlalu Suka Berjenaka Dan Bersenda Gurau Berlebihan Ditakuti Suka Akan Membawa Duka.

Kaki
Petua Ini Terutama Kepada Pemancing Yang Menaiki Bot Atau Sampan. Elakkan Suka Menjuntaikan kaiki Ke Dalam Air Semasa Memancing Atau Berehat. Perlu Diberitahu Tapak Kaki Kita Akan Kelihatan Putih Semasa Di Dalam Air Dan Amat Menarik Perhatian Ikan Seperti Jerung Atau Buaya Untuk Menyambarnya. 

Meludah Umpan
Petua Ini Turut Menjadi Amalan Sehingga Kini. Ada Yang Melakukan Pada Umpan Yang Pertama Di Dalam Aktiviti Memancing Dan Ada Yang Sentiasa Meludah Setiap Kali Menukar Umpan Baru. Ada Yang Beranggapan Untuk Isyarat Membuang 'Suwei' Dan Ada Yang Kata Sebagai Daya Penarik Bagi Ikan Ataupun Udang.

Menghilangkan Bisa Terkena Gigi Ikan
Sebaik Sahaja Terkena Sengatan Gigi Ikan Seperti Ikan Jenahak, Malong Dan Sebagainya Di Anggota Badan Terutama Jari, Cepat-cepat Cedok Air Laut Tempat Anda Memancing Dengan Tangan Kanan Dan Titiskan Ke Dalam Mulut Dan Telan Sedikit Air Tersebut. Rasa Bisa Serta Denyutan Akan Berkurangan Dan Bolehla Sapu Apa-apa Ubat Yang Sesuai Selepas Itu.

0 comments:

Post a Comment